2013. február 13., szerda

Textil konyhai papírtörlő, magyarul konyharuha






Gyerekkoromban ment egy reklám a tévében, ma társadalmi célú hirdetésnek hívnánk, aminek az volt a szlogenje, hogy "nem bántja a szemét... a szemét?!" Nekem sajnos bántja. Azért írom, hogy sajnos, mert sokkal egyszerűbb lenne az életem, ha nem foglalkoznék vele. A magam helyén elég sokat teszek a környezetért, de sokszor úgy érzem, hogy nem eleget. Megesik az is, hogy az ember belefárad. Belefárad abba, hogy takarékoskodjék a természet kincseivel, mert azt látja, hogy körülötte senki nem ezt teszi. Mosható pelenkát használok, minden szemetet préselve teszek a kukába, a szelektív hulladékot külön gyűjtjük és cipeljük a gyűjtőbe és még sorolhatnám (fogom is a későbbiekben), hogy mi mindent teszek meg és mi mindenről mondok le, és amikor felöltöztetem télen mínuszokban a gyereket, meg magamat, fogom a szelektíves zsákunkat, és indulunk vele a gyűjtőbe és azt látom a társasházunk kukái mellett elhaladva, hogy valaki vett egy két méteres állólámpát egy két méteres papírdobozban, amiből kiemelte a lámpát, a papírdobozt pedig beleállította a kukába (:O)!!!???!!!..... olyankor icipici kis porszemnek érzem magam és hiábavalónak minden erőfeszítésem. Lássuk be, aki erre képes, az bármire. Szerencsére mindig megrázom magam és úgy döntök, hogy a lényeg, hogy én érezzem azt, hogy teszek valamit annak érdekében, hogy az ükunokáim se öljék meg egymást egy korty ivóvízért.

Mai témám a konyharuha, ami méltatlan módon kopott ki a mai modern háztartásból.

Régebben rengeteg konyhai papírtörlőt elhasználtam, mert annyira praktikus és egyszerű, ha épp lecsöppent a kakaó, leköpött a baba a padlóra, vagy történt valami hasonló, kisebb malőr. Egy idő után azonban elkezdett zavarni, hogy egy-egy malőrösebb nap után félig tele van vele a szemetes. Elkezdtem azt a módszert alkalmazni, hogy egy konyharuhát tettem ki ezekre az esetekre, de az épp sosem ott volt, ahol lennie kellett volna, hamar koszos lett, nem volt épp helyette másik, követhetetlenné vált, hogy melyik épp az edénytörölgetős és melyik az asztaltörölgetős.
Szerencsére ebben az időben kaptam valakitől egy csomag ilyet. Bevetettem őket a konyhai fronton. Évek óta hibátlanul működik a rendszer. Egy kicsi bibije van, mégpedig az, hogy nem lesznek sehogy sem ismét fehérek, de mint tudjuk: ami nem büdös, az nem koszos, csak foltos, szóval, ha nincs szaga a rongynak, akkor az tiszta, hiába fogta meg a cékla, vagy a kakaó.

mosás: 60 fokon, ecetes öblítéssel (én minden fehéret így mosok), ha nagyon szennyezett a rongy, akkor beáztatom a mosásig.

Figyelmeztetés: pelenkával ne mosd együtt, mert ez mégiscsak a konyha, az meg mégiscsak WC.


A célra tökéletesen megfelel elhasználódott törülköző is, amit fel lehet vágni darabokra, beszegni a szélét és mehet is a menet.

Razziát indítottam a lakásban, hogy milyen szemétforrásokat lehetne még mellőzni. Két hetes taknyos vírusos betegség után vagyunk, tehát adja magát a gondolat: a papírzsebkendőt.
Lássuk találok-e megfelelő puhaságú anyagot!




2013. február 12., kedd

Szelektíves táska


Évekig küszködtem a szelektív gyűjtéssel, kerestem a számunkra legideálisabb módszert. A körnékünkön 3 gyűjtő is van, de egyik sem olyan, hogy papucsban odaszaladhatnék. Az egyik az ovinál van, oda kocsival viszem, amikor megyek a gyerekekért, a másik a sétaútvonalunkon, oda babakocsival megyek, a harmadik pedig nem messze a háztól, oda gyalog viszem. 
Próbálkoztam azzal, hogy külön dobozokba gyűjtöttem a különféle gyűjtőbe való dolgokat, de nem működött, mert nehézkes volt a dobozok eljuttatása a célhoz. 
Gyűjtöttem külön nylonzacskókba, de azok meg vagy kiszakadtak, vagy eldőltek, vagy túl kicsinek bizonyultak, sehogy se volt jó.
A nagy áttörés akkor jött, amikor kiragasztották a műanyagos gyűjtőre, hogy abba kell dobni a tetrapak dobozt, konzerves dobozt is, ekkor úgy döntöttem, hogy egyben fogom gyűjteni, mert azt a pár kartont, meg üveget ki lehet hamar válogatni.
Varrtam egy nagy, kétrétegű táskát, vászonból, a külsejét, hogy alkalmazkodjon a lakásunk környezetéhez, a belseje pedig leselejtezett zuhanyfüggöny, hogy vízhatlan legyen.



Vihető kézben, vagy vállra is akasztható, össze lehet kötni a füleit és akkor ha fel is borul esetleg akkor sem esik ki belőle semmi.

A hosszú pántjával fel tudom akasztani a babakocsi tolókarjára is.

Hetente egyszer üríti a lakás ura, aki nagyon elégedett a konstrukcióval, könnyen felkapja, leviszi. Sokkal szívesebben csinálja, mint amikor a dobozokat kellett cipelnie.

2013. február 8., péntek

Farsang 2013



 Mivel töltöttem az elmúlt két-három hetem minden szabad pillanatát? A szabad pillanat fogalmát is szükséges volna tisztázni e kérdés megválaszolásához, mert nyilván egy szabad percem sem volt, csak átcsoportosítottam az alvásra szánt időt.

Kornél cowboy szeretett volna lenni a farsangon. Szerencsém van vele, mert ő az a fajta gyerek, aki egyszer kitalálja, hogy mi lesz és azon már nem változtat. Körbejártam hát a tehenészjelmez témakört, és mivel úgy gondoltam, hogy egyéni megvalósításra sem időm, sem energiám, megpályáztam egy méretben megfelelő weszkó csizmát az egyik licitálós oldalon.Az eladóval történt előzetes egyeztetés után megadtam a megfelelő licitet, majd ő még sem zárta le és tovább folytatódott az aukció. Kicsit begurultam és úgy döntöttem, hogy ennyiből kihozom az egész jelmezt, mint amennyit itt csak a csizmára költöttem volna. Elhatároztam, hogy olyan csizmát fogok csinálni, amit nem lehet kinőni, így ha kedve van, később is felveheti.

Az anyagokat a Zsolnay szobornál levő bőrkellék és táskaboltban túrtam a kilósból.


Csizma: http://www.naptimecrafters.com/2010/11/baby-cowboy-boots-pattern-tutorial.html  Innen merítettem az ihletet. Hátul tépőzárral záródik.



 A pisztolyok a korábban készített "fa"puska elve alapján készültek. Kartonból vágtam ki a mintát, két lapot összeragasztottam. A megrendelő kérésére forgótárasra kellett gyártanom, ezért egy hurkapálcára tűzött kindertojás sárgáját szerkesztettem bele. Tényleg forog, szerintem nagyon menő.


A kalap nagy kihívást jelentett, mert ebből igazán profit szerettem volna készíteni. Ehhez is kapcsolódik egy jó sztori. A licitálós oldalon láttam városon belüli átvétellel felnőtt méretben újonnan, de elég gagyit 1700,- Ft-ért.  Gondoltam, ha nagyon nem tudok megbirkózni a feladattal, akkor jó lesz.
http://www.thismarvelouslife.com/2011/11/how-to-make-a-baby-cowgirl-or-cowboy-hat/  Ez alapján készült a kalap.




 A csizma, a kalap, a mellény és két füstölgő pisztolycső



 Begyűrődött a kis fülecskéje <3 br="">


Kis varázsló, nagy varázsló


Bolda Dumbó lett volna, de szabotálta az ovis farsangot.
Bővebben: coming soon

2013. február 6., szerda

Autópálya




Betegségünk második hetében,- ez is lehetne e poszt címe. Második hete vagyunk itthon négyesben, 3 beteg gyerek és egy lebetegedett ám gyorsan kigyógyult ANYA. Egy hete én is 39 fokos lázzal ébredtem, de mint megtudtam, egy ANYA ezt nem engedheti meg magának. Eldönthettem hát, hogy ANYA akarok-e lenni, vagy beteg. Egy óra múlva rotyogott az ebéd a tűzhelyen és porszívoztam a lakást a tükörbe néha bele-belepillantva, nő-e már a glóriám (de csak az égnek álló hajamat láttam, hhja, mit nem adnék egy fodrászatban eltöltött két óráért!!)
Aki élt már 3 darab 5,5 év alatti kisgyerekkel 50 négyzetméteren, annak nem kell ecsetelnem ezeket a betegeskedésben eltöltött napjainkat. Lakásunknak újabb vitathatatlan előnyét fedeztem fel: semmiért nem kell túl messzire mennem. Egyiknek zsepi kell, egy lépés és már itt is van, a másiknak bili kell, egy lépés és már itt is a fürdő, a harmadik a zsiráfját akarja, egy lépés és már adom is (szerencsére kettő is van, így a lakás mindkét végében megoldható a zsiráf-logisztika is egy lépésben)


 Az első héten eljátszottunk minden adott lehetőséget: kirakók, társasok, gyurma, vagdosás, ragasztás stb. Egy hét után ezek már nem váltottak ki túl nagy lelkesedést a gyerektársaság után áhítozó ovisokból. Kénytelen voltam mindenféle idiótábbnál idiótább kreatív ötlettel előállni. Itt jegyzem meg, hogy megértettem végre Bartos Erika nénit, aki egy ilyen betegeskedős időszak (torokgyulladás) végén (gyanítom) kínjában leakasztotta a gyerekszoba függönyét, hogy "tudjátokmit? itt a festék, csináljatok vele amit akartok!" Jut eszembe, van is egy darab fehér anyagom, meg egy textilfilcem, ha holnap nagyon mély lesz a hangulat, lehet ,hogy tényleg bedobom.
Pár nappal ezelőtt előkerült 5 darab laminált padlópalló. Ezekből 2 napig bunkiépítészeti képességeinket fejlesztettük, egy napig autójeltőként funkcionáltak, mára azonban végre meglelték valódi küldetésüket. Valószínűleg eleve erre a célra voltak rendeltetve, csak avatatlan módon eddig nem jöttünk rá. Autópálya lett belőlük. Egy duplo jármű épp elfér egy sávban. A megállapodásunk az volt, hogy ők ceruzával berajzolják a vonalakat, én pedig majd alkohol filccel véglegesítem őket. Hatalmas örömmel és buzgósággal láttak munkához egy-egy postapistával (Köszi Ág!!!!!). Mindegyik rajzolta a maga pallóját. Adták egymásnak a tippeket: húzz záróvonalat is, meg parkolt is stb.Kómi javaslata az volt, hogy rajzoljanak zebrát is, Bolda lelkesen helyeselt. Egyszer csak odajön hozzám, hogy adjak neki fekete ceruzát. Kérdezem, hogy miért kell épp fekete, mire ő közli, hogy a szemének. Hogy a minek a szemének??? ,-kérdem elképedve. Hát a zebra szemének!,- vágja rá diadalittasan Bolda, aki egy cuki, kövér zebrát rajzolt a palló közepére.



A parkolókat Kómi rajzolta be, méghozzá így, "P" betűvel együtt!
A buliból Rozga sem maradhatott ki, ezért megágyaztam neki a játékos ládájában. Nagyon élvezte a helyzetet, hogy körülötte forog a világ.
Holnap táblákat kell készítenünk, mert az egy darab behajtani tilos táblácskánk kevésnek bizonyult.