2010. március 19., péntek

Ma leégtünk a Tettyén

Nem gondoltam volna, de ma délelőtt leégtünk a játszótéren. Az az alattomos fajta szeles meleg napsütés volt, amiben az ember nem érzi, hogy égeti az arcát, mert a szél is fújja. Ebből gondolom már mindenki számára kiderült, hogy ma itt Pécsett csodálatos idő volt, és a délelőttöt igen hasznosan a megújult Tettyén töltöttük.
Szerintem a játszótár zseniális, szuper játékok vannak, még akár felnőttek is élvezetnek egy-két elemet. Nem tudok egyetérteni azzal a tüke ismerősömmel, aki tisztára kiábrándult a Tettyéből, amikor meglátta az új arcát, mert szerinte el vették az egyediségét, meghittségét.
Laufer László fotóit a parkról az alábbi linken tekinthetitek meg: http://www.bama.hu/galeria/34748

Amióta én élek ez a "harmadik Tettye". Eleinte volt a tipikus szocialista játszótér sok fémjátékkal. Aztán jött körülbelül a rendszerváltással a váltás a fa játékokra, melyek Szatyor Győző keze munkáját dicsérték. Szépek voltak ezek a játékok és sok örömet szereztek a gyerekeknek, köztük nekem is, de tény, hogy elavulttá váltak és súlyosan megrongálódtak, melyet nyilvánvalóan nem a 2-14 éves korosztály tevékeny hozzájárulása okozott. Volt ott az elmúlt években már minden. Annyira lepusztult és siralmas koszos, és undorító volt a környék, hogy az ember maga sem szívesen ment oda, nem ám kisgyerekkel. Sajnos az alapvető problémát most sem oldották meg, ugyanis a játszótér nincs elkerítve. Ez több szempontból sem előnyös, egyrészt azért, mert többszáz négyzetméteren rohangálok korlátlanul a gyerekem után, másrészt azért, mert a gátlástalan kutyatulajdonosok kutyái is ugyanezen a többszáz négyzetméteren rohangálhatnak. A megfelelő változást nyilván az hozná, ha az emberek batartanák a szabályokat és nem bolyonganának póráz és szájkosár nélkül az ebek az utcán és a parkokban, de ehhez olyan szemléletváltásra lenne szükség a társadalom minden rétegében, amire kétezer éve várunk hiába.
Ezért most ki fogom használni ezt a pár évet, amíg a játszótér a fénykorát éli és minden alkalommal, amikor csak tehetjük felmegyünk oda játszani, mert Kóminak nagyon tetszett.
Kívánom, hogy ne legyen igazam, és gondos kezek hosszú éveken át tartsák karban és tisztán Pécs egyetlen, kétéves szemével is értékelhető játszóterét.

3 megjegyzés:

  1. Akkor lehet, hogy ezentúl sűrűbben fogunk összefutni, ugyanis nekünk is nagyon bejön a Tettye!
    Amíg nem készültek el Pécs új játszói, hétvégén legtöbbször a városhatárt jelző táblán kívülre jártunk, mert a városi játszóterek kritikán aluli állapotban leledzettek (csikkek, törött üvegek, kutyaxar...a többit inkább nem említem... minden mennyiségben). Érdekes, pl. Kozármislenyben, Keszüben az ott lakók jobban vigyáznak a környezetükre...
    A Mandulásban egyszer 2 pasas a játszótéren eresztette össze a harci dögöket, ott marták egymást a homokozó gyerekek között, csak akkor hívták vissza a kutyákat, miután az egyik apuka hívta a rendőröket!
    Remélem ez a játszót nem viseli meg olyan hamar az idő vasfoga, mint a többit, és pár évig élvezhetik a gyerekeink a szuper játékokat.

    VálaszTörlés
  2. Ez a kutyás sztori nagyon kemény! Én egyébkéntis allergiás vagyok a kutyákra, ha nem megfelelő helyen illetve helyzetben vannak, nekünk is van és tudjuk, hogy hol vannak a határok.

    VálaszTörlés
  3. nekünk is van kutyánk, nálunk nagyon lazák azok a bizonyos szabályok :). DE soha nem sétáltatom lakott területen póráz nélkül. nem csak azért mert én is rühellem azokat az embereket, akik 60mérföld távolságról üvöltik, h nyugi nem bánt a kutya (ja csak körbenyalt és halálra rémített engem is, gyereket is, kutyumat is)hanem azért is, mert ha szabadon rohangál, akkor nem feltétlen látja h hova tojt a kutya, így aztán össze szedni sem fogja... sztem is egész jó lett a játszótér, és én mondjuk nem bánom, h nincs elkerítve, szellősebb-szabadabb.
    Veszprémben nagyon komoly pénzbüntetéssel (30eHUF)"jutalmazzák" a póráz nélkül sétáltatókat, sőt azt is, akinél nincs kutyapotyi gyűjtő zacskó. sőőőőt 14év alatti gyerek nem vezethet nagy testű kutyát, még pórázon SE. (mondjuk klassz játszótér se sok van..)

    VálaszTörlés