2010. január 14., csütörtök

A babahordozás eszközei

Hordozókendő

A kendő sok szempontból ideális hordozóeszköz, ha megfelelően használják. Kétféle anyagból készül: szövött vagy rugalmas. Az ideális hordozókendő 2-5,7 méter hosszú, 70-75 cm széles, anyaga pamut, van biopamut is, illetve speciális anyagok: pamut lennel, selyemmel, gyapjúval stb. keverve. A hordozókendővel az összes hordozási módot (elöl, csípőn, háton) meg lehet valósítani, sokféle kötözési technikával. Már újszülött kortól használható egészen a hordozási időszak végéig. Mindenféle méretű hordozóra, ill. gyermekre idomítható, így talán a legjobban kihasználható hordozóeszköz. Hátránya, hogy a kötési módok elsajátítása némi gyakorlást igényel, így néhányan idegenkednek tőle. A régi Magyarországon is kendőben hordozták gyerekeiket az asszonyok, de erről sajnos kevés forrás maradt fenn.

Elölhordozás

Az elöl hordozás áll a legközelebb a kézben hordozáshoz, megkötése a legegyszerűbb, ezért sokan használják. Újszülötteket fekve ún. bölcsőkötésben hordozhatjuk, de függőleges helyzetben ajánlott hordozni újszülött kortól kezdve. A helyesen, elég szorosan megkötött kendő minden oldalról körülöleli a babát, teljesen biztos tartást ad, nem terheli a gerincét, ráadásul segíti a csípőfejlődését is. Kendőben történő szoptatásra megfelelő a bölcsőtartás is. Mindenfajta függőleges hordozás alapszabálya az ún. békatartás, amikor a baba térde terpesz pózban a feneke vonala fölött van, köldökmagasságban. Ez biztosítja az anatómiailag helyes tartást, a szorosan megkötött kendő pedig a gerinc megtámasztását. Biztosan ülni tudó babák kezét bátran ki lehet venni a kendőből, a hordozás így is teljesen biztonságos.

Háti hordozás

A háti hordozás terheli legkevésbé a hordozó személy gerincét és a gátat, ezért nagyobb súlyú (kb. 8 kg feletti) gyermekeknél inkább a háton hordozás ajánlott, de már újszülött kortól alkalmazható. A háti hordozás nagyobb gyakorlatot és ráhangolódást igényel. A hátunkon csücsülő gyermek ugyanúgy tekinthet a világra mint mi. Tökéletes kilátás nyílik odafentről, de ha túl sok inger éri őket, hozzábújhatnak anya háthoz, vagy aludhatnak rajta. Sokan alkalmazzák a háti hordozást otthon, hiszen a legtöbb házimunka biztonságosan elvégezhető még akár nyűgös gyermekünkkel a hátunkon is. A helyes háti hordozás alapja szintén a béka póz, ezt érdemes tükörben ellenőrizni. Tükör mindenhol akad, az utcán parkoló autók ablakában, kirakatokban is meg lehet nézni, hogy mit csinál épp a gyermek. Háti hordozás során átlényegül a női táskák mélyén rejtőző szigorúan kötelező kellék: a sminktükör. Aki azonban már gyakorlott hátonhordozó, annak már tükörre sincsen szüksége ahhoz, hogy a gyermeke igényeit kielégítse.



Karikás kendő

A csípőn hordozás tulajdonképpen a kézben hordozás “rákötözött” megfelelője: a csípőre kötött gyermek a kendővel rá van rögzítve a felnőttre, így a felnőtt kezei felszabadulnak. A pár hónapos gyerekek már igénylik, hogy jobban kilássanak a hordozóeszközből, ilyenkor kerül elő a csípőn hordozás, mint alternatíva. A hordozókendők egy változata a karikás kendő, amely alkalmas elöl és háti kötözésre is, de igazából a csípőkötés legegyszerűbb eszköze. Mivel a csípőn hordozás féloldalas póz, nem egyenletesen terheli a hordozó gerincét, vállát, stb., ezért hosszú távon nem a legkényelmesebb és nem is ajánlott hordozási forma. Az anatómiai szempontok figyelembe vétele ebben a helyzetben is fontos: a gyermek lábai legyenek terpesztartásban.


Kötözős kenguru (Mei Tai,)

A Mei Tai az ázsiai kontinens babahordozója és sok szempontból egyszerűbb a használata, mint a hordozókendőé. Felkötésével alapvetően megvalósul helyes testtartás. Ugyanúgy, mint a kendő esetében, minden helyzetben használható: elöl, csípőn és háton hordozásra. A legtöbb mei tai csak a már ülni tudó baba hordozására ajánlott (kb 4 hónapos kortól), mivel nem öleli körül minden oldalról, így a gerince könnyebben terhelődhet, de vannak olyan gyártmányok, amelyekkel már egészen pici babát is lehet hordozni, ez a baba testfelépítésétől is függ, alapvetően azonban 3 hónapos kor előtt nem ajánlott.

Babaerszény

Az egyszerűség és a praktikusság találkozik a babaerszényben, divatos, modern, és igazán hasznos egyvállas hordozó, amely nagyon nagy segítsége a szülőknek és babáknak. Hatféle viselési módja közül a legkedveltebb az elöl fektetve és a csípőn ültetve hordozás, így újszülött kortól akár 3-4 éves korig is jól kihasználható: ideális szoptatáshoz is, később pedig a fel-le kéretőző totyogókhoz.

A babaerszény kb. két textilpelenkányi anyag, amelynek két vége egy ívelt vonal mentén össze van varrva, az erszény itt a legbővebb, ide ül vagy fekszik a baba. Összehajtva akkora mint egy sál, elfér a kis női táskákban is, könnyen és gyorsan fel és le lehet venni, és nagyon egyszerű a babát beletenni. Nem igényel kötözést, így aki idegenkedik a bonyolultnak tűnő kötözésektől, bátran kezdje ezzel a hordozással való ismerkedést.
Mivel formázott hordozóeszköz, a méretei adottak. Önmagában nem olyan sokoldalúan használható, mint a többi hordozóeszköz - ráadásul csak egyvállas hordozásra alkalmas, ami hosszútávon terheli a hordozó gerincét -, de hasznos lehet azok kiegészítéseként.
Létezik személyre szabott fix méretű illetve patentokkal, csattal vagy cipzárral több méretre állítható változata, készülhet pamutból, selyemből, lenvászonból, lehet bélelt vagy egyrétegű, párnázott vagy párnázás nélküli. A legkönnyebb hordozó, kevésbé meleg, mint a többi hordozó, és biztosít számunkra két szabad kezet. Alkalmas otthoni viseletre, utcára, bevásárláshoz, tömegközlekedéshez is, vagy ha fel kell vinnünk csomagokat meg a gyermeket is az emeltre.

Nagyobb súlyú babával, hosszú távon előbb-utóbb kényelmetlenné válhat, mert csak az egyik vállra terhel, de rövidebb ideig tartó hordozásra a legtökéletesebb választás.

Csatos hordozók (SSC)

Apukák, kötözéstől idegenkedő anyukák és sportos nagyszülők kedvenc választása, igazán kényelmes és sokáig használható hordozó. Formája hasonlít a széles körben ismert, ám kevésbé praktikus kengurukhoz. Jelentős különbség abban rejlik, hogy a csatos hordozók ortopédiai szempontból előnyös tartást és súlyeloszlást biztosítanak: olyan szélesen támasztják alá a babát, hogy biztosított a terpesztett, felhúzott lábtartás, és a hát helyes megtámasztása is, így nem lóg benne lefelé a gyermek lába, ami a hordozó személy számára is sokkal kényelmesebb.

Ha már önállóan tartja a gerincét a baba, kb. 3-4 hónapos kortól, egészen 15-20 kilóig használható, és nem jelent nagy fizikai megterhelést még vékonyabb testalkatú anyukáknak sem. A baba kényelme érdekében érdemes olyat választani, amihez van alvócsuklya (kapucni), ha a baba elalszik, megtámasztja a lógó fejecskét.

Háton hordozni a gyermeket hosszú távon is lehetséges, és a csatos hordozók sokkalta könnyebbek és jobb súlyelosztásúak, mint a csővázas háti hordozók, éppen olyan, mint egy kis hátizsák. Nagyon jól használható háztartási munkákhoz, kertészkedéshez, kiránduláshoz, városnézéshez, tömegközlekedéshez és olyan helyekre ahová babakocsival nem lehet eljutni.

Háromféle viselési módja létezik: elöl, csípőn oldalt, és háton. Vállpántja vastagon párnázott, kiképzése stabil és biztonságos, méretét csatokkal és állítható pántok segítségével lehet a hordozó személy alakjára tökéletesíteni, így a csatos hordozót az egész család használhatja.

További információk találhatók a témában:
www.babbahordozo.hu
http://batyuklan.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése